Це треба знати усім хто зібрався в похід на Говерлу

Шановні туристи і підкорювачі карпатських вершин! Ви прийняли правильне рішення - підкорити найвищу вершину наших Карпат і України - гору Говерлу з висотою 2061 м над рівнем моря. Говерла не є складною вершиною для підкорення, але все ж не кожен турист зможе вийти на неї.

Попереджаю, якщо у Вас є проблеми з серцевими хворобами, артеріальним тиском, варікозом та іншими важкими недугами, то краще насолоджуйтеся легкими прогулянками лісом, біля річки або замовте прогулянку на конях, щоб піднятися вище і насолодитися краєвидами.

Якщо у вас немає проблем зі здоров'ям, то піднятися на вершину Говерли допоможе сильне бажання. Йдіть групою і не допускайте виликих розривів між учасниками групи, тримайтеся такої дистанції, щоб бачити один одного. Тримайтеся гіда або старшого групи! Не мовчіть і не соромтеся попросити сповільнити темп, якщо вам важко йти.

Беріть тільки потрібні речі і найзручніша звичайно спортивна форма одягу. На висоті 2000 м температура повітря точно на 10-12º нижча, ніж в долині. Обов'язково беріть теплу шапку чи кепку, накидку від дощу (дощовик) або водонепроникну куртку, яка вас зігріє від холодного вітру (не зайвим буде і теплий светр). На Чорногірському хребті погодні умови можуть змінитися миттєво, а з травня по вересень може бути температура 0 градусів вдень і тоді можливий дощ з мокрим снігом.на вершині Говерли. Покладіть в рюкзак сонячні окуляри (пригодяться).

Беріть гірські треки-черевики або кросівки з протектором. Забороніть йти в гори тому, хто вирішив туди йти в шльопанцях, босоніжках чи тряпчаних кедах (з таким взуттям висока ймовірність поранень або переломів). Наплічник об'ємом 10-20 літрів не буде зайвим для запасного одягу, декількох канапок, пляшкою води, термосу з чаєм чи кавою, невеличкого медпакету, фотоапарату та відеокамери. Ніяких поліетиленових пакетів та сумок в горах, а от лижні палиці реально допоможуть. 

Бажано мати два комплекти одягу: один для підйому та один запасний. Залишите його в автобусі, щоб потім переодягнутися в чисте (перевірено на сотнях туристів).

Обов'язково беріть свої трекінгові палки або орендуйте вже на місці - на Заросляку, бо з ними зменшується навантаження на коліна, тому стає дійсно легше йти.

Візьміть також міні-аптечку для надання першої медичної допомоги: антиалергічний препарат, засоби від вірусів та застуди (спреї для носа та горла (Каметон), смоктальні таблетки (Стрепсилс) та порошкові розчини (Колдрекс, Фервекс, Терафлю), антибіотики загальної дії (при серйозних травмах), Засоби від шлунково-кишкових розладів (Фестал, 5-10 пачок активованого чорного чи білого вугілля), спеціальні таблетки для знезараження води (після дощу як правило), знеболюючі та антиспазмуючі засоби (Но-шпа..), засоби для надання першої допомоги (бинт, вату, лейкопластирі (кілька штук), перекис водню, спирт, йод чи зеленку (антисептичні розчини на спиртовій осонові), крем (перед виходом на маршрут, якщо на вулиці +30-40 градусів, - варто зразу покрити обличчя, шию та руки спеціальним кремом для засмаги, бо вітер, а також надмірне сонячне випромінювання на височині, - швидко роблять свою справу. Варто мати і простий (дитячий) зволожуючий крем на вечір. Перед нанесенням крему, потрібно очистити шкіру), засоби гігієни: Мило (яке не сильно сушить шкіру), вологі та сухі серветки, туалетний папір, зубна паста та щітка.

Візьміться за свою фізичну підготовку перед сходженням: бігайте, позаймайтеся в спортзалі, робіть ранкову гімнастику. 

Підкорення Говерли - це одноденний похід розрахований на 6-8 годин активної ходьби. Якщо початковим пунктом сходження буде спортбаза "Заросляк" — відстань в обидві сторони складатиме 7-8 км.

Детальнішу консультацію ви можете отримати за тел. (+38067) 3779813. З радістю відповім на Ваші запити і через e-mail: taras.gladkyi@ukr.net.

Таксі або автобуси на замовлення - тел. +38096-487-19-11

Довжина стежки 10,5 км. Тривалість переходу - 5 год. Висота над рівнем моря: поч. точка - 950 м н.р.м., кін. точка - 2061 м н.р.м. Маршрут промаркований. Колір марки: горизонтальні смуги білого кольору, в центрі – синя або зелена смуга.
Щороку тисячі людей здійснюють сходження на неї. З Говерли відкривається прекрасний вид на Чорногірський хребет.
Гора Говерла розташована на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, а еколого-пізнавальна стежка до неї проходить в межах заповідної зони національного парку. Схили цієї гори мають величезне значення, оскільки це дім для багатьох рідкісних, ендемічних та реліктових рослин. Тут ростуть близько 700 видів вищих судинних рослин, 43 з яких занесені до Червоної книги України. 
Сходження на Говерлу – це не розважальна прогулянка, адже підйом на таку висоту вимагає багато зусиль.
Маршрут починається з контрольно-пропускного пункту Говерлянського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ) в урочищі Завоєли (селище Ворохта) і проходить по широкій лісовій дорозі уздовж долини ріки Прут, яка поступово звужується і крутими схилами підходить до дороги.
Майже всі ліси тут – це середньовікові насадження смереки, рідше – ялиці. Поодиноко зустрічаються бук та явір. Такі мішані ліси супроводжують нас до висоти 1100 м н.р.м. У заплаві ріки Прут зростає сіра вільха. В урочищі Форещанка долина Пруту розширюється. З правого боку знаходиться форельне господарство.
Проходячи далі по долині, дорога заглиблюється в середньовіковий смерековий ліс. Зліва від дороги крізь стіну лісу проглядаються будиночки географічного стаціонару Львівського національного університету.
Дорога все крутіше піднімається догори і виходить до навчально-тренувальної спортивної бази “Заросляк”, від якої прямує через смерековий праліс( вік окремих дерев 200-300 років, висота 30 метрів).
При піднятті вверх ліс рідшає і закінчується на його верхній межі (1400-1450 м н.р.м.).
Ліворуч відкривається вид на велику долину, де бере свій початок ріка Прут, ліва притока Дунаю, найбільшої ріки Західної Європи.
З висоти 1800 м н.р.м. починаються альпійські луки.
Звідси відкривається панорама на велику частину Чорногірського масиву. На північ і північний захід видно хребти Горган з їх вершинами: Сивуля, Добушанка, Горган, Хом'як, Синяк. На південний схід від Говерли протягнувся хребет Чорногора, з півдня – пролягла долина Білої Тиси, а з заходу видніється купол Петроса (2020 м н.р.м).
На території національного парку забороняється:
  • Відхилення від маршруту.
  • Пошкодження об'єктів природи.
  • Розведення вогнищ в невідведених для цього місцях, куріння при проходженні через лісові масиви.
  • Рубка і пошкодження дерев зривання квітів, збір лікарських рослин.
  • Полювання на тварин, руйнування місць їх проживання.
  • Відлов риби будь-якими способами.
  • Перебування з вогнестрільною зброєю.
  • Засмічення території, шум.
З метою безпеки при виході на маршрут туристичним групам необхідно зареєструватися в контрольно-рятувальному загоні. Ціни: дорослий - 30 грн; діти - 15 грн.
Телефони рятувальних служб: (03434) 4-11-49; +38067-342-04-95.
Від КПП до спортивної бази “Заросляк” (близько 8 км) лісовою дорогою можна доїхати автотранспортом. Підніматись на вершину бажано до 12 години дня.
Походження назви гори суперечливе. Українські мовознавці переважно стверджують, що топонім "Говерла" походить із рум. howârla, що означає "важкопрохідне підняття". Деякі джерела виводять назву гори від угор. hóvár - "сніговий замок", але набагато ймовірнішою є думка, що угорське найменування - це модифікація української назви. Угорські джерела на межі XIX-XX століття згадують гору під іменем Hoverla, водночас в "Етимологічному словнику географічних назв" не наведено назви Hóvár. Угорське походження малоймовірне й через те, що, за сучасними даними, на горі ніколи не було замку, а модифікація Hoverla - Hóvár не має задовільного лінгвістичного пояснення. Найвірогідніше, назва Hóvár з'явилася близько 1940 року одночасно з мадяризацією деяких інших топонімів Закарпаття та Мармарощини.

Легенда про Говерлу
Барон Янош Нодь з далекого міста довідався, що ніхто з мадярів ще не побував на найвищій, тоді ще безіменній горі в Карпатах. Він і надумав собі першим вийти на вершину і назвати її своїм ім'ям. Взяв із собою двадцятеро дужих слуг, кожен зі слуг взяв двох коней - для себе і для харчів та спорядження - і рушили в дорогу.
То було якраз серед літа.
Вся Угорщина знала про похід Нодя, який мав принести славу не тільки покорителеві гори, але й державі. А про те, що на вершині цієї гори вже не раз побували прості селяни, ніхто й не згадував.
Дні поволі минали. Аж через два місяці доїхав Янош Нодь до невеличкого карпатського села, що загубилося в горах, і дивується. Чи справді на ту гору так важко вийти? Аж рукою можна подати до її вершини.
Літнє сонце нестерпно пекло. Але йти було приємно. Хвойні праліси охолоджували людей і коней.
Та довелось потратити ще цілих два дні, щоб дійти до самого підніжжя гори. Там барон зупинився і наказав отаборитись, щоб відпочити, набратись сили.
Два дні тривав перепочинок.
Залишивши трьох чоловік та коней у таборі, барон з іншими ще на світанку вирушив на гору. Небо було чисте-чисте, жодної хмарини.
Довго йшли, в декого і взуття розбилося. Пробирались крізь густі хащі, через колюче каміння, через товсті колоди, повалені бурею. Знемагали, падали. Гордого пана це починало сердити. Одного боязливого слугу, що хотів повертатися, пан спересердя пристрелив.
Уже вечоріло, коли змучені люди вийшли з лісу. Перед ними простяглася широка полонина, яка ніби сягала неба.
Не відчував утоми тільки Нодь. Побачивши перед собою за кількасот метрів вершину, він аж летів до неї, щоб тільки першим стати над Карпатами.
Ніхто й не помітив, як небо затягнули тяжкі хмари. Отямилися тоді, коли посипав лапатий, густий сніг. Подув холодний вітер, відтак знялася хуртовина й розігрався буран.
Рятуючись від стихії, люди розбіглися хто куди. Даремно Янош Нодь зупиняв їх, ніхто не чув.
За ніч намело багато снігу, люди ледве тягнули ноги від замету до замету.
Лише третина людей повернулася до табору. Вони були змучені, голодні, перемерзлі. Інші загинули в бурані.
Не повернувся й барон Янош Нодь.
- Говерло! Говерло! - розповідали ті, що повернулися. Це по-мадярськи означало, що вершина вся у снігу.
Такого дива люди, які прийшли сюди з далекої мадярської рівнини, ще не бачили: щоб серед літа - і сніг.
Відтоді й гора названа Говерлою - сніжною горою.
А вона й справді сніжна. Великі купи снігу можна щоліта знайти в западинах, урвищах. Та й погода тут часто міняється: сніг на Говерлі серед літа - не дивина.

Туристичні стежки

  • Szlak czerwony.svg - по червоному маркеру з гори Брескул. Приблизний час ходьби по маршруту: 1 год,  1 год.
  • Szlak niebieski.svg - по синьому маркеру з бази "Заросляк", до якої добираються з села Ворохта. Приблизний час ходьби по маршруту: 3 год,  2 год.
  • Szlak zielony.svg - по зеленому маркеру з бази «Заросляк» через полонину Козьмеска та гору Мала Говерла. Приблизний час ходьби по маршруту: 3 год,  2 год.
  • Szlak zielony.svg - по зеленому маркеру з села Лазещина до урочища Козьмещик, далі Szlak zielony.svg - по зеленому маркеру, далі Szlak żółty.svg - по жовтому маркеру до полонини Козьмеска, далі Szlak zielony.svg - по зеленому маркеру через гору Мала Говерла. Приблизний час ходьби по маршруту: 7 год,  6 год.
  • Szlak zielony.svg - по зеленому маркеру з села Лазещина до урочища Козьмещик, далі Szlak żółty.svg - по жовтому маркеру через полонину Ґропа. Приблизний час ходьби по маршруту: 6,45 год,  5,45 год.
  • Szlak czerwony.svg - по червоному маркеру з гори Петрос через полонину Головчеська, полонину Скопеска та притулок «Високогір'я Карпат». Приблизний час ходьби по маршруту: 4 год,  4 год.

Інформаційно-туристичний центр "Високогір'я Карпат" - перший об'єкт інфраструктури у високогірній частині Чорногірського хребта, відкритий у Карпатському біосферному заповіднику 7 липня 2011 року. Тематичне спрямування експозиції - екосистеми високогір'я та традиційне господарювання Закарпатської Гуцульщини. На базі центру облаштований рекреаційний притулок на 29 місць.


Окрім Говерли проведу маршрутом на Прутівські водоспади, до озера Несамовитого, на полонину Костричу або Кукул, а також можемо вибратися на Попіван Чорногірський.

Мій інстаграм https://www.instagram.com/tarasgladkyi/ 
Телеграм канал https://t.me/tarasova_svitlycia
☎️+380938394323 Viber
☎️+380673779813 WhatsApp, Telegram

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Ворохтянська сотня: Садиба "Урочище Луг" Ворохта (на карпатській лісовій галявині, біля річки Прут, альтанки, мангал, гойдалка)

Високогірний курорт Ворохта і її цікаві місця (віадуки, храми, Говерла, полонини Кострича і Кукул), житло у Ворохті, чани, рафтинг, кінні прогулянки околицями і полонинами

Ворохтянська сотня: Готель "Юрая" Ворохта (басейн, джакузі, чан, сауна, сон на вуликах, альтанка з каміном, мангал, ресторан)